BANAN Z MUSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI

Każdy z nas zapewne lubi banany, nie tylko pod względem smakowym ale i wartości odżywczych 🍌Wiedzieliście, że:
-zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu
-mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego)
-mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerki
-według indyjskiej Materia Medica (zbiór wiedzy o surowcach naturalnych) mączka z zielonych bananów i zrobione z niej ciapaty (placki) pomagają w niestrawności i wzdęciach. Natomiast lekka kaszka z mąki bananowej przyrządzona na mleku może zostać włączona do diety przy zapaleniu błony śluzowej żołądka.
-skórka banana stosowana jest przy leczeniu kurzajek i do łagodzenia ukąszeń komarów

Małą wadą jest to, że mają wysoki indeks glikemiczny bo aż 60, dlatego diabetykom nie są za specjalnie polecane☹️
Dobra, trochę teorii zaczerpnęliście, czas na przepis:

SKŁADNIKI

✔️2 mniejsze lub 1 duży banan
✔️100 g twarogu
✔️1 łyżka kakao
✔️garść orzechów nerkowca (namoczyć 2 godz wcześniej, zostawiając pare szt do posypania)
✔️słodzik, cynamon
✔️opcjonalnie rodzynki, wiórki kokosowe

WERSJA KARMELIZOWANA bez dodatkowo cukru
✔️olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie
1.Namoczone orzechy odsączyć z wody
2. Banana obrać i przekroić wzdłuż na połowę (jak macie wprawione ręce możecie delikatnie wydrążyć "tunel" w środku aby nałożyć w niego mus)
3. Do blendera wrzucić najpierw orzechy rozdrobnić je, następnie dorzucić twaróg, kakao, słodzik i cynamon (rodzynki, wiórki) i miksować do jednolitej masy
4. Wyłożyć mus na połówki banana posypać dodatkami i wcinać rozpieszczając kubki smakowe 😋😜🤗😎😀😍

WERSJA KARMELIZOWANA
1. To samo co pkt 1,2 i 3 powyżej
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy banana posypać cynamonem i smażyć 2 min z każdej strony
3. to samo co pkt 4 powyżej
Proces karmelizacji (działanie wysokiej temp.)wzmaga smak i zapach bananów.

Wartości 1 porcji (bez dodatków i oleju)
436,7 kcal
B 27,3 g
W 43,8 g
T 16,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz