DOMOWE ROGALIKI Z NADZIENIEM

Ochota na rogalika polanego lukrem, lub słodkim nadzieniem z tona cukru?🤔 Oczywiście przekąsek sobie nie odmawiamy ALE wybieramy zdrowszą wersję 😊
Wiadomo najpierw trzeba zrobić ale jaka radocha potem z własnego wypieku 😎
Idealna krucha przekąska dla rodzinki, gości do herbatki lub zimnego koktajlu z owoców🤤
Miały być jagodzianki ale został mi ananas z obiadu i też jest smacznie😋
SKŁADNIKI
📌250 g mąki*


📌1 jajo (osobno żółtko i białko)
📌40 g masła roztopionego
📌opakowanie droższy instant lub 20 g świeżych 
📌woda
📌180 g owoca (malina, jagoda, truskawka itp)
📌słodzik


Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, rozpuścić drożdże w 3 łyżeczkach wody(instant), białko oddzielić od żółtka, roztopić masło i ostudzić.
2. Wszystkie te składniki oprócz białka wymieszać a następnie dodawać stopniowo wody do wyrobienia ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
3. Stolnice lekko posypać mąką, rozgnieść ciasto i uwałkować ręcznie dzieląc na części (u mnie 11).
4. Rozwałkować i nałożyć nadzienie (najlepiej całe owoce bo w zależności od mąki ciasto może pękać a wtedy łatwiej zlepić). Zalepiamy jak pierożki i kształtujemy a'la rogaliki.
5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i przykryć jeszcze na 20 min do podrośnięcia.
6. Białko ubić ze słodzikiem i nasmarować nim nasze rogaliki. Piekarnik nagrzać i pieczemy 30 min 200 stopni.
*Ja użyłam mąki z brązowego ryżu (wersja bez glutenowa),ale możecie również dać każdą inną :)


Makro:
1 398,8 kcal
B 25,0 g
W 234,9 g
T 39,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz