FASZEROWANA CUKINIA

Dużo osób zapomina o pewnym warzywku jakim jest pyszna cukinia! 
🤔Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku🤗 i ja właśnie taką pyszność dziś przygotowałam😋

Składniki
✔️1 cukinia
✔️80 g mięsa mielonego (dałam indyka)
✔️30 g cebuli
✔️40 g pieczarek
✔️50 g sera żółtego
✔️odrobina oliwy do polania
✔️50 g ryżu

Przygotowanie:
1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżeczką środek aby powstała "łódka"
2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem z cukinii, odrobiną sera żółtego i zmielony mięsem, doprawić ziołami
3. Farszem nadziewamy ciasno cukinie, posypujemy serem, polać delikatnie oliwą i do piekarnika zapiekamy 40 min 200 stopni
4. Podawać z ryżem chyba, że macie duże cukinie wtedy ryż możecie dodać do farszu :)

MAKRO ( bez ryżu i oliwy)
250,7 kcal
B 31,6 g
W 5,6 g
T 11,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz