FIT 3 BIT


Domownikom zachciało się ciasta, trochę poczarowałam i wyszło mi takie oto bardzo sycące cudeńko.Bez cukru, bez jajek, warstwowe dzięki czemu wiemy co jemy 😋, mokre no i można je jeść bez wyrzutów sumienia👆 Nadeszły już upały 30 stopniowe i taki schłodzony deser jest niczym zimna kąpiel 💦

Składniki:
1 warstwa/spód:
☑ 40 g kaszy jaglanej ekspandowanej *
☑ 80 g banana
☑2 łyżki miodu*
☑1 łyżka kakao
2 warstwa:
☑150 g (szklanka) kaszy jaglanej ugotowanej
3 warstwa:
☑250 g twarogu chudego *
Polewa:
☑3 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
☑pół łyżeczki żelatyny
☑dodatki (u mnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe)

Przygotowanie:
Spód
1. Do miski wsypujemy kaszę ekspandowaną, rozdrobnionego widelcem banana, miód, kakao i mieszamy do połączenia masy(najlepiej ręcznie).
2. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód z przygotowanej masy.
3. Wsadzamy do lodówki na godzinkę
2 warstwa
1. Ostudzoną kaszę zmiksować z odrobiną słodzika do jednolitej masy (nie musi być idealna, ja osobiście wolę czuć granulki niż mieć papkę 😌 )
2. Tak przygotowaną masą wykładamy kolejną warstwę. UWAGA! Róbcie to w sposób zrzucenia łyżką i wygładźcie  tylko, nie rozcierajcie masy bo jest dość gęsta i może się przykleić do spodu i go popsuć,
3 warstwa
1. Twaróg zmiksować lub rozgnieść widelcem (możecie dodać odrobinę słodzika) i wyłożyć jako ostatnią już warstwę.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min 180 stopni. Pieczenie ma za zadanie utwardzenia twarogu i kaszy. Następnie wyjmujemy i schładzamy. 

Polewa
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać żelatynę i wystudzić. Masa będzie dość lejąca, jeśli chcecie gęste dodajcie więcej czekolady i żelatyny. Gdy  ciasto będzie już schłodzone, wylewamy polewę na całą powierzchnie, posypujemy dodatkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

*możecie użyć ekspandowanego ryżu, gryki, amarantusa
*miód możecie zastąpić masłem orzechowym
*zamiast twarogu chudego możecie dać gotowy twaróg sernikowy

Makro:
całość 1100 kcal
B  73 g
W 167 g
T 16
w 1 porcji 100 g 
125 kcal
B 9 g
W 20 g
T 2 g

11 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, a smak na pewno jest jeszcze lepszy!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawy pomysł :) A wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takiego 3 bita :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać i próbować do woli ;)

      Usuń
  4. Fajny pomysł, skoro nie trzeba mieć wyrzutów to duży plus! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :)kocurkowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmiesznie brzmi wersja fit "3bita", to podobnie jak fit kebab albo wege hotdog. :D Trochę jak oksymoron.. :D Oczywiście, żartuję! Uwielbiam takie fit zamienniki. Jestem właścicielką bistro z takim właśnie jedzeniem. Zastanawiam się nad delikatną zmianą menu. Może wykorzystam Twój przepis, muszę go jeszcze sprawdzić. Odświeżam wszystko, bo po 5 latach tego samego wystroju trochę mi się wszystko znudziło. Jestem właśnie po zamówieniu świeżej zastawy stąd : http://horeca-24.pl/ Szczególnie duże braki odkryłam w sztućcach! Mniej miałam potłuczonych szklanek... Tak jakby klienci kradli mi widelce! :D Trochę zabawne... ;)
    Ściskam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciasto w bistro? Faaaajnie takie rzeczy słyszeć :) Jak zasmakuję i podbiję gusta klientów bardzo mnie taka wiadomość ucieszy! :) Życzę powodzenia w przebudowie lokalu :)

      Usuń