ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

Ostatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko do pracy też będzie wygodnie. Kasza z sosem bolońskim jest jednym z moich expresów, ale żeby jeszcze skrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌

Składniki:
(2-3 porcje)
➔150 g kaszy jaglanej/gryczanej*
➔200 g mielonego indyka/kurczaka
➔200 g passaty
➔100 g papryki
➔tłuszcz do wysmarowania formy


Przygotowanie:
1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia
2. Mięso mielone przyprawić (u mnie przyprawa do drobiu, tymianek, słodka ostra papryka, pieprz, sól)
3. Paprykę pokroić w kostkę
4. Kaszę, mięso i paprykę przemieszać, na koniec dodać passatę i dokładnie wymieszać (można dodatkowo jeszcze doprawić pieprzem i solą)
5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni.
Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy

*kaszę można zastąpić makaronem

Wartości odżywcze:
730 kcal
B 61
W 107
T 6



2 komentarze:

  1. Bardzo fajna propozycja szybkiego i prostego dania :) na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń