Szukaj na tym blogu

13 września 2017

ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM







Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów, ale nie jest to typowy przepis oczywiście.😇

Składniki na 2 porcje:
-200 g mięsa 
-110 g kaszy gryczanej
-1 jajo
-1 cebula 
-300 g passaty 
-łyżka oliwy
+tłuszcz do wysmarowania naczynia
+sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie
   -2 pomidory
   -200 g ogórków
   -1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę.
2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy. 
3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. 
4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie)
5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem (ja to zrobiłam silikonowym pędzelkiem i odrobiną oleju), zalewamy passatą i zapiekamy 30 min 180 stopni. Podajemy z dodatkiem warzyw.

Wartości odżywcze z sałatką:
924 kcal 
B 67 g
W 95 g 
T 30 g
bez sałatki
780 kcal 
B 63 g
W 86 g
T 20 g 

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za kolor! Bardzo ciekawy przepis. I mięsko i kasza i pomidorki- cały obiad w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń